monument

Criș - Bethlen

FUNCȚIUNE
obiectiv turistic
2008: Miron Simona Adina, Moraru Andrei Marius, Radu Aura, Ișan Alexandru Camil
2009: Moldoveanu Petru, Dascălu Dorin

Castelul din Criş se află la aproximativ 30 km de Sighişoara şi a aparţinut familiei Bethlen încă de la începutul istoriei sale. Datorită poziţionării sale retrase, castelul s-a păstrat aproape intact de-a lungul secolelor.

Reşedinţa, ale cărei prime etape de construcţie datează probabil din secolul al XV-lea, este unul dintre cele mai frumoase exemple de arhitectură de locuire şi apărare din perioada Renaşterii, prezent astăzi în România. Cea mai veche parte a ansamblului este donjonul cilindric cu cinci niveluri, pe a cărui faţadă, la registrul superior, se află o friză decorativă cu un şir de basoreliefuri reprezentând arcaşi.

Castelul a fost locuit până la data naţionalizării, după care a adăpostit diferite funcţiuni, degradându-se într-un ritm alert. În iunie 2007, ansamblul a fost retrocedat familiei Bethlen, care doreşte restaurarea şi introducerea castelului în circuitul turistic. Pitoresc şi misterios, castelul poate fi în prezent vizitat de publicul larg.

Galerie foto

Materialele de pe acest site se află sub licența
Creative Commons. Orice material poate fi preluat doar cu precizarea sursei (autor, titlul articolului și link către articolul original) și doar în scopuri necomerciale. Mulțumim.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported License.