NEWS

01.07.2015
Castele și conace revitalizate

În ultimii ani, interesul pentru vechile reşedinţe nobiliare din România a crescut. Fie că e vorba de numărul din ce în ce mai mare de curioşi ce pleacă să străbată satele în căutare de vechi conace, sau de antreprenori ce încep aventura de a readuce astfel de clădiri la frumuseţea de altădată, se poate observa clar un curent din ce în ce mai amplu de redescoperire a reşedinţelor nobiliare extraurbane.

 

Prin proiectul Monumente Uitate am găsit la nivelul întregii țări în jur de 70 de povești de succes ce au avut ca rezultat revitalizarea reședințelor nobiliare. Contextul în care acestea s-au născut diferă de la caz la caz, dar au un numitor comun și anume conacele uitate ce revin la viață sub îngrijirea actualilor proprietari. Profilul celor care investesc în astfel de clădiri este în curs de a se defini. Putem vorbi de autorități locale sau investitori privați care au reușit să vadă potențialul economic al acestor clădiri, de urmași ai nobilimii care doresc să reinstaureze clădirile ca exponenți ai istoriilor de familie, de membrii ai comunităților locale care cred în valoarea culturală a acestora, sau de asociații de profil care vor să redefinescă conceptul de monument istoric în societatea românească.

citește mai mult

19.02.2015
Reşedinţele nobiliare extraurbane în viziunea publicului - sondaj
Părerea publicului contează! De aceea am conceput acest formular prin care dorim să aflăm cât de importante sunt pentru voi reședințele nobiliare extra-urbane și de ce credeți că acestea trebuie protejate, conservate, restaurate. Rezultatele acestui sondaj vor fi prezentate cu ocazia Zilei Mondiale a Monumentelor și Siturilor Istorice (18 Aprilie) și vor fi incluse în proiectul Monumente Uitate 2015. Protecția patrimoniului cultural depinde de implicarea comunității. 
 

The public opinion on the noble extra-urban ensembles

 
The public's opinion is important! That is why we designed this form that wishes to shed some light on the importance you give to the extra-urban noble residences and discover why do you think they should be protected, conserved, restored. The results of this study will be revealed on World Heritage Day (April 18th) and will be included in our 2015 Monumente Uitate projects. Protecting cultural heritage depends on the involvement of the community.
 
Accesaţi sondajul | Access the survey
26.03.2014
Discover Your Heritage Through Photography

Asociaţia ARCHÉ organizează, în perioada 9-11 aprilie, workshop-urile “Discover Your Heritage Through Photography”.  

 

Proiectul Discover Your Heritage Through Photography se adresează tinerilor şi are ca temă principală informarea lor cu privire la protecția patrimoniului. Asociația ARCHÉ își propune să facă astfel un prim pas spre formarea publicului tânăr în vederea unei înțelegeri mai profunde a valorilor arhitecturale, istorice și sociale ale patrimoniului cultural construit pentru ca experiența de observare a unui monument istoric să capete valențe personale. 
 
Workshop-urile se adresează tinerilor din Bucureşti şi din judeţele Argeş şi Ialomiţa. Acestea vor avea loc la Conacul Marghiloman din Hagieşti, judeţul Ialomiţa, şi la Vila Golescu din Câmpulung Muscel, judeţul Argeş, în datele de 9, respectiv 11 aprilie 2014.
 
Înscrierile se pot face în perioada 26 martie – 1 aprilie 20143, completând formularul online: http://bit.ly/DiscoverHeritage.  
 
mai multe detalii
 
***
 
Discover Your Heritage Through Photography este un proiect derulat de Asociaţia ARCHÉ  cu sprijinul financiar al Programului Tineret în Acţiune. Parteneri: Institutul Naţional al Patrimoniului, Fundaţia Pro Patrimonio, Asociaţia 37, Igloo. Sponsori: Aqua Carpatica, Caroli, Danone. Proiectul face parte din programul cultural multi-anual Monumente Uitate, care are ca scop documentarea şi promovarea castelelor şi conacelor din România.
 
 
 
 
18.11.2013
Ansamblurile nobiliare din Moldova şi Banat

- un patrimoniu redescoperit -

Asociaţia ARCHÉ organizează joi, 28 noiembrie, ora 18:00, evenimentul Ansamblurile nobiliare din Moldova şi Banat - un patrimoniu redescoperit, la Palatul Cesianu-Racoviţă din str. C.A. Rosetti nr. 5, Bucureşti. 
 
Evenimentul marchează finalul etapei 2013 a programului cultural Monumente Uitate și urmărește să aducă în fața publicului rezultatele acestui an. 
 
Alături de profesionişti ai domeniului, vor fi aduse în discuţie bunele practici în gestiunea patrimoniului imobil. Serata îşi doreşte să creeze pentru participanţi, specialişti şi pasionaţi ai domeniului, un mediu propice de dialog şi să schiţeze perspectivele de viitor pentru această secţiune aparte a patrimoniului din România.
 
- mai multe detalii -
 
 
 
***
Monumente Uitate este un program cultural finanțat de Uniunea Arhitecților din România şi de Ordinul Arhitecţilor din România, prin Fondul Timbrului de Arhitectură, şi de Administrația Fondului Cultural Național. Proiect sprijinit de Gevalco Industrial. Proiectul este derulat de Asociaţia ARCHÉ.
Parteneri:Institutul Național al PatrimoniuluiUniversitatea Politehnica din Timișoara – Facultatea de ArhitecturăUniversitatea de Arte „George Enescu” din Iași – Facultatea de Arte Frumoase și DesignOrdinul Arhitecților din România – Filiala Timișoara.
Parteneri ai evenimentului: Galeriile ArtmarkAQUA CarpaticaAvantgarde HeatingHappyBox.
Parteneri media: ArhitecturaArhiForumCooperativa TradiţionalăViajoa 
 
01.06.2013
Monumente Uitate 2013 – ansambluri nobiliare extraurbane din Banat şi Moldova

Continuare a proiectului Monumente Uitate, ce a documentat între 2008 şi 2012 peste 400 de reşedinţe nobiliare din Transilvania, Banat, Crişana şi Maramureş, proiectul de anul acesta doreşte aprofundarea cercetărilor în Banat şi demararea primei campanii de documentare a conacelor şi palatelor din Moldova. În perioada iunie – august 2013, vor fi cercetate pe teren cca. 200 reşedinţe nobiliare din cele două regiuni istorice, iar toate informaţiile obţinute vor fi puse la dispoziţie publicului pe platforma Monumente Uitate -www.monumenteuitate.org.

Pe actualul teritoriu al României, se păstrează astăzi în jur de 1000 de foste reședințe extraurbane ale elitelor locale, datând din secolul al XVI-lea până în prima jumătate a secolului XX. Acestora li se adaugă alte numeroase reşedinţe dispărute de-a lungul timpului, dar a căror imagine şi istorie se păstrează încă.

Reședințele nobiliare extraurbane constituie o componentă aparte a patrimoniului construit național, insuficient cunoscută sau valorificată astăzi. Ilustrând o varietate de stiluri arhitecturale, atât de origine vest-europeană, cât și locală, aceste ansambluri fac parte din vasta reţea de ansambluri nobiliare din bazinul cultural central şi est-european, alături de ansamblurile nobiliare din Ungaria, Austria, Slovacia, Cehia, Slovenia, Serbia, Polonia, Ucraina și Republica Moldova.

Proiectul Monumente Uitate își propune să dezvolte o platformă online care să pună la dispoziţia publicului imagini și informații despre reşedinţele nobiliare din România şi să crească notorietatea acestora în rândul publicului.

Parteneri: Institutul Național al Patrimoniului, Universitatea Politehnică din Timișoara - Facultatea de Arhitectură, Universitatea de Arte “George Enescu” din Iași - Facultatea de Arte Frumoase și Design, Ordinul Arhitecților - Filiala Timișoara

Parteneri media: Arhitectura, ArhiForumCooperativa Tradiţională.

Monumente Uitate este un proiect cultural finanțat de Uniunea Arhitecților din România şi Ordinul Arhitecţilor din România, prin Fondul Timbrului de Arhitectură. Proiect editorial finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Cu sprijinul Gevalco Industrial.