monument

Sâncrai - Bánffy

ECHIPA
2008: Matei Ana, Tăut Oana, Popa Cristina, Vasiliu Alexandru, Crăciun Mădălin
2012: Bărbulescu Raluca, Vasile Carmen
2014: Zoltan Lorincz, Cristian Nemeş
Castelul a aparținut familiei Kemeny şi a fost construit în anul 1805. În 1890 trece în proprietatea familiei Banffy, fapt ce a condus la un proces de extindere a sa în două etape.

Construit după model renascentist perfect simetric față de axa accesului, castelul a trecut printr-o primă etapă de extindere în 1890, când s-a ridicat corpul de sud-vest și turnul acestuia, care au o expersie arhitecturală de baroc târziu cu accente neoclasice. În aceeași perioada castelul a primit porticele din fațadele principale și secundare și frontoanele baroce puternic decorate.
Ce-a de-a doua etapă de extindere este incertă, nedatată, atunci când s-au ridicat turnul de nord-vest, corpul pentagonal de nord-est și corpul lateral de nord, modificând silueta vechiului castel.

În 1947, după naționalizare, a fost refuncționalizat în azil de copii cu dizabilități, clădirea suferind mari transformări interioare și exterioare, majoritatea de natură să modifice aspectul inițial dar mai ales să aducă degradări majore cauzate de lipsa de profesionalism în intervenții.

În 1997 este abandonat deși rămâne în proprietatea statului. Procesul de degradare continuă atât din cauza neîntreținerii clădirii cât și din cauza intervențiilor anterioare. În perioada anilor 2000 se accesează fonduri pentru restaurarea castelului, formându-se Centrul Cultural Castel Sâncrai.
În prezent acesta este în proprietatea județului Alba și administrat de Centrul Cultural Castel Sâncrai.

Galerie foto

Materialele de pe acest site se află sub licența
Creative Commons. Orice material poate fi preluat doar cu precizarea sursei (autor, titlul articolului și link către articolul original) și doar în scopuri necomerciale. Mulțumim.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported License.