Urmeniș - Bánffy Contribuie la acest monument

BISTRITA NASAUD
Mezőörményes (HU)
Örményes (HU)
Armenisch (DE)
2009: Buzatu Alexandru, Ștefanescu Costin, Cazacu Octavian, Paleacu Ciprian, Anastasiu Anda

Urmeniş se situează în judeţul Bistrița-Năsăud, pe drumul dintre Cluj Napoca şi Reghin. Localitatea atestată în documente încă din secolul al XIV-lea, în 1638 intră în proprietatea principelui Gheorghe Rákóczi I, care şi-a amenajat aici centrul domeniului Urmeniş–Coroisânmartin, hotărând şi construirea unui conac nou. Noua clădire etajată a fost ridicată între anii 1639–1641, în locul unei clădiri vechi, cu un singur nivel şi cu prispă, construită din nuiele împletite. Arhitectul proiectant al clădirii şi conducătorul lucrărilor de construcţie a fost meşterul din Alba Iulia Mátyás Fundáló, care a mai lucrat şi la construcţiile din Alba Iulia şi Sárospatak (Ungaria) ale principelui... (continuarea pe Enciclopedia Maghiară din Transilvania