BISTRITA NASAUD
140 A, sat ŞIEU; comuna ŞIEU, Bistrita-Nasaud
Gross-Schogen (DE)
Gross-Schagen (DE)
Școala de Arte și Meserii

2009: Buzatu Alexandru, Ștefanescu Costin, Cazacu Octavian, Paleacu Ciprian, Anastasiu Anda
STAREA DE CONSERVARE

De-a lungul secolelor, Şieu s-a aflat în stăpânirea mai multor familii nobiliare. Astfel, între secolele XII-XV, satul a făcut parte din domeniile neamului Kacsics şi Tomaj, după care a trecut în posesia familiilor Salgai, Bánffy şi Hunyadi. La sfârşitul secolului al XVI-lea, acesta se găseşte în proprietatea lui Sigismund Báthory, după care ajunge în posesia familiei Apafi. Satul face parte din domeniile familiei Kemény începând cu secolul al XVIII-lea. Pe lângă propriile edificii, această familie a finanţat şi ridicarea bisericii reformate. După toate probabilităţile, castelul Kemény a fost construit de contele Sámuel Kemény (†1817), conform tradiţiei locale ca şi castel de vânătoare... (continuarea pe Enciclopedia Maghiară din Transilvania)