monument

Măldăreşti - Duca

CONTACT
ECHIPA
2009: Raluca Zaharia
2014: Alexandru Vârtej

Cula Duca( Cula Măldărescu) se găsește alături de Cula Greceanu și casa memoriala I.G. Duca în Complexul Muzeal Măldărești.

Cula datează din 1812, construită de Gheorghiță Măldărescu, fiul lui Gheorghe Măldărescu. Se caracterizează printr-un plan rectangular compact, goluri reduse ca număr și dimensiuni, camere boltite de înălțime redusă, pivniță spațioasă pe grinzi de lemn. La interior se regăsesc stucaturi datate din 1827, precum și alte elemente decorative cum ar fi sobele sau intradosul pictat al scării de legătură a etajului cu parterul.

În 1907 imobilul este cumpărat de omul de stat I. G. Duca, care își ridică în imediata vecinătate o casă de vacanță - într-un stil neoromânesc simplificat care preia din arhitectura celor două cule. Încă de la momentul cumpărării de către I.G. Duca acesta dorește amenajarea culelor în scopuri muzeale. Pentru acestea cumpără diverse obiecte populare, scoarțe, obiecte de mobilier, ceramică de Horezu pentru a agrementa interioarele lor.

După moartea tragică a primului ministru, împușcat de legionari în gara din Sinaia, moșia rămâne familiei Greceanu ca zestre.

După naționalizare și transformarea în muzeu a întregului ansamblu este întreprinsă o campanie de restaurare similară celei pentru cula Greceanu. Atât cula Duca cât și cula Greceanu sunt folosite ca platou de filmare pentru pelicule istorice în perioada anilor 1960-80.

Galerie foto

Materialele de pe acest site se află sub licența
Creative Commons. Orice material poate fi preluat doar cu precizarea sursei (autor, titlul articolului și link către articolul original) și doar în scopuri necomerciale. Mulțumim.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported License.