Comăneşti - Ghyka Contribuie la acest monument

BACAU
Comăneşti

Muzeul de Etnografie şi Artă Contemporană
2012: Leca Irina
2013: Bărbulescu Raluca, Vasile Carmen

Palatul din Comăneşti a fost construit în anul 1890 de către Dimitrie Ghyka pentru a servi ca reşedinţă de vară a familiei boiereşti. Clădirea a fost realizată după planurile arhitectului francez Albert Galleron, în stil eclectic, specific arhitecturii de sfârşit de secol al XIX-lea din Principatele Române.

Clădirea palatului era înconjurată de un parc, considerat în epocă unul dintre cele mai mari şi mai frumoase din ţară, care cuprindea două orangerii şi o florărie cu plante exotice şi era animat cu cascade, havuzuri şi un amplu lac cu insule, pe care se aflau diverse pavilioane şi chioşcuri de agrement.

Palatul şi parcul au fost în proprietatea familiei Ghyka până în anul 1946. După această dată, în palat au fost găzduite diverse instituţii publice, a căror funcţionare improprie în acest spaţiu a dus, în timp, la deteriorarea treptată a clădirii. În 1979, s-au demarat ample lucrări de restaurare şi refuncţionalizare a palatului, acesta fiind transformat în actualul Muzeu de Etnografie şi Artă Dimitrie N. Ghica, funcţiune ce şi-o păstrează până astăzi. Recent, atât parcul cât şi palatul au fost retrocedate.