Condeeşti - Chiroiu Contribuie la acest monument

IALOMITA
sat CONDEEŞTI; comuna BĂRCĂNEŞTI, DJ 201
Condeeşti

locuință
2014: Raluca Zaharia
Conacul din satul Condeeşti, aflat în vecinătatea oraşului Urziceni, este unul dintre cele trei conace
Nicu Chiroiu concepute de arhitectul Paul Smărăndescu pentru diverşi membri ai familiei Chiroiu.

Familia Chiroiu apare la începutul secolului XX ca una dintre marile familii de moşieri ialomiţeni, deţinătoare a numeroase domenii întinse. Odată cu aplicarea Reformei Agrare din anii 1920, moşierii
Chiroiu aplică una din tacticile comune pentru a păstra în familie terenul - subîmpărţirea acestuia către rude. Astfel, apare necesitatea construirii mai multor reşedinţe, pe fiecare dintre noile formate moşii.

Conacul din Condeeşti se înrudeşte cu cel din apropiatul Borăneşti, având acelaşi beneficiar, acelaşi arhitect, aceeaşi perioadă de construcţie şi acelaşi stil - cosmopolitul stil neoromânesc. Ca particularităţi stilistice, conacul se remarcă prin acoperiul înalt cu pante accentuate, precum şi prin elemente decorative specifice stilului abordat (loggii şi pridvoare deschise, cu coloane de zidărie terminate în capiteluri bogate sau colonete de lemn sculptate).

Conacul a fost recent retrocedat, iar noii proprietari doresc să se implice în reabilitarea acestuia şi îşi doresc păstrarea acestuia ca locuinţă individuală.