Bonțida - Bánffy Contribuie la acest monument

CLUJ
2008: Chireu Irina, Filip Ana, Picu Cristian
2009: Vrăncianu Daniela, Osiac Maria
2011: Retropolisz
2013: Leca Irina
Castelul Bánffy de la Bonțida, jud. Cluj are o istorie de mai multe secole; numele familiei Bánffy de Losoncz se leagă de această localitate încă din anii 1340.
Istoria arhitecturală a Castelului păstrează și azi caracteristicile diferitelor etape de construcție, reconstrucție, restaurare sau conservare.
În secolul al XVIII-lea primește forma dreptunghiulară cu ziduri de întărire și cu patru bastioane de colț. Tot atunci se construiește şi curtea de onoare în formă de potcoavă. La jumătatea secolului al XIX-lea clădirile trec printr-un proces de refacere a fațadelor conform stilului neogotic.

Ansamblul este format dintr-un corp principal, două corpuri secundare și grajdurile. Dintre acestea amintim clădirea Miklos, folosită în prezent drept spațiu pentru cursuri și cazare, clădirea bucătăriei folosită ca sală de servirea meselor și ca spațiu de cazare și grajdurile folosite ca spațiul pentru atelierele de restaurare.

Familia Bánffy, proprietară a Castelului a locuit aici până în 1944. După naționalizarea clădirilor și domeniilor familiei, starea castelului s-a degradat, acesta fiind ruinat și lăsat în paragină.

În anii 1990, la propunerea Fundației Transilvania Trust, castelul este inclus pe Lista celor mai Periclitate Monumente Istorice ale lumii, listă publicată în World Monument Watch. Fundația a încheiat un contract de concesiune în 2003 cu Consiliul Local Bonțida, apoi în 2008 - castelul fiind retrocedat familiei Bánffy - cu Katalin Bánffy, fiica ultimului proprietar al castelului, Miklós Bánffy, cu scopul de a restaura și revitaliza castelul cu  funcțiunea de centru cultural și educațional și de a lansa un proiect de revitalizare și de promovare a meseriilor tradiționale de construcții prin cursuri de restaurare.