Dumbrăvioara -Teleki Contribuie la acest monument

MURES
Sáromberke (HU)
Scharnberg (DE)
Scharberg (DE)
Scherberg (DE)
MEȘTERI
Pál Schmidtt (meșter constructor), Mihály Györfi (dulgher), Jacob Mizler (lăcătuș) - pentru cele două aripi laterale, Lajos Csiszár (antreprenor pentru aripa centrală)
2008: Toroipan Miruna, Niculescu Vlad

Dumbrăvioara, viitorul centru domenial, fusese dobândită de Teleki Sámuel în anul 1754, în urma partajului succesoral al domeniului din Gorneşti între urmaşii lui Teleki Sándor. Construcţia castelului a fost începută după întoarcerea sa dintr-o călătorie de studii în Europa Occidentală (1759-1763), în pragul căsătoriei sale cu Bethlen Zsuzsanna. Aripa nordică a castelului fusese edificată între anii 1769-1770, iar cea dinspre sud începută în 1773. Şantierul era condus de renumitul maistru (paler) târgumureşean de origine germană, Paul Schmidt (care în această perioadă coordona şi lucrările de construcţie ale castelului din Gorneşti). Pe baza izvoarelor au fost identificate mai multe nume de meşteri târgumureşeni participanţi la edificarea clădirii: zidarii Johann Hoffmann şi Friedrich Poch, dulgherul Győrfi Mihály, tâmplarul Henne Tamás (Thomas), lăcătuşul Jacob Mizler. Unele elemente de piatră sculptată au fost realizate de pietrarul clujean Josef Hoffmayer. În prezent, în lipsa unor surse arhivistice nu ştim, dacă întocmirea proiectului i se poate atribui în totalitate lui Paul Schmidt, sau putem lua în calcul şi ipoteza participării unui arhitect; nu cunoaştem, astfel, cui îi aparţine ideea ansamblului de clădiri compus din două aripi dispuse simetric faţă în faţă, aproape identice în privinţa volumetriei şi a modelării faţadei...