Toplița - Urmánczy Contribuie la acest monument

HARGHITA
Oláhtoplica (HU)
Maroshévíz (HU)
fost Muzeul de Etnografie Toplița, în curs de restaurare
2011: Haba Tünde
STAREA DE CONSERVARE
Castelul din Toplița aparținând familiei Urmánczy a fost construit între anii 1903-1906 pe malul râului Mureș. Proprietarul de la acea dată, Jeromos Urmánczy, a angajat arhitectul de origine tiroleză Virgilio Giacomuzzi pentru a îi realiza reședința în stilul modern-secession special chiar și în contextul multicultural transilvănean.

În urma instaurării regimului comunist reședința este naționalizată împreună cu toată averea familiei Urmánczy. Funcţiunea propusă pentru această clădire a fost cea de spital local, de unde au decurs modificările de compartimentare interioară. Salonul principal din cauza înălțimii mari de nivel, a fost subîmpărțit pe verticală, iar scara interioară din lemn a fost înlocuită cu una din beton.

În anii 1970 modificările ajung și la exterior, se desființează intrarea principală pe sub turn, terasa dinspre curte este închisă şi se modifică și acoperișul. Anii 80 au adus o clădire nouă ca să preia funcțiunea de spital la standarde moderne, construită în apropierea reședinței. Mai multe clădiri și pavilioane au fost adăugate distrugând, încet, încet parcul castelului.

Clădirea nemaicorespunzând standardelor este părăsită până ce în 1998 este preluată de Muzeul Județean. În ea a funcționat o secție etnografică și tot aici își desfășura activitatea Ansamblul de dans Rapsodia Călimanului.

Retrocedarea către moștenitorii legali s-a realizat în 2009, fucțiunile culturale desfășurându-se până în 2013. În prezent, din cauza sumelor mari pentru restaurarea reședinței, proprietarii nu-și permit să investească în ea.